Doğu Karadeniz şartlarında Sibirya (Acipenser baerii) ve karaca (A. gueldenstaedtii) mersin balıklarının gamet gelişimlerinin belirlenmesi

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KÜBRA AK

Danışman: İlker Zeki Kurtoğlu

Özet:

Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesinde, kültür şartlarında Sibirya (Acipenser baerii) ve karaca (A. gueldenstaedtii) mersin balıkları damızlık adaylarının cinsiyet gelişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Ekim 2015- Haziran 2016 döneminde yürütülmüştür. Damızlık adayı 4+ yaşındaki balıklardan vücut formu düzgün ve sağlıklı bireylerden 15 adet Sibirya ve 15 adet karaca mersin balığı seçilmiş ve markalanmıştır. Ortalama balık ağırlığı ve kondisyon faktörleri sırasıyla Sibirya mersin balığı grubunda 4,2±1,2 kg ve 0,68, karaca mersin balığı grubunda 4,8±1,1 kg ve 0,71’dir. Gonadlarda ultrason görüntüleme, kanda hematokrit, eritrosit, lökosit, hemoglobin değerlerinin takibi ve kan plazmasında kalsiyum, sodyum iyonları ve streoid hormonlarının (östradiol, testosteron ve progesteron) takibi aylık olarak gerçekleştirilmiştir.

Ultrason görüntüleme sonuçlarına göre, Sibirya mersin balığı grubunda 7 adet dişi ve 8 adet erkek birey, karaca mersin grubunda 7 adet dişi, 7 adet erkek ve 1 adet henüz erişkin olmayan birey tespit edilmiştir. Ultrason çalışmasıyla başarılı cinsiyet tespiti gerçekleştirilmiştir. Hemogram (hematokrit, eritrosit, lökosit, hemoglobin) ve cinsiyet hormonları değerlerinde tespit edilen pik değerlerine göre; Sibirya mersin balığı bireylerinde Ocak-Şubat periyodu, karaca mersin balığı bireylerinde Mayıs-Haziran periyodu gamet üretim dönemi olarak belirlenmiştir. 3üncü olgunluk evresinde olduğu tespit edilen Sibirya mersin balığı grubunda 1 erkek bireyden, karaca mersin balığı grubunda ise 3 erkek bireyden gamet alımı başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir.