Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki yerli ve yabancı turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışları üzerinde etkili olan faktörlerin incelenmesi: Bir yapısal eşitlik modeli yaklaşımı


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HAYRİ UYGUN

Danışman: Ali Sait Albayrak

Özet:

Obezite her geçen gün artarak dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Probleme çözüm bulma adına bu çalışmada turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışlarında etkili olan faktörler, planlanmış davranış teorisi ve prototip/isteklilik modeline dayanılarak araştırılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemiyle toplanan 515 anket t-testi, tek-yönlü ANOVA, hiyerarşik regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir.

Hiyerarşik regresyon sonuçları sağlıklı menü öğesi seçim davranışı üzerinde öz-yeterliliğin (t=9,59; p<0,01), algılanan davranışsal kontrolden (t=-0,94; p<0,05) daha çok olumlu etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Yapısal eşitlik modellemesi analizi sonuçları, sağlıklı menü öğesi seçim davranışı üzerinde tutum (t=4,59; p<0,01), tanımlayıcı norm (t=3,79; p<0,01) ve öz-yeterliliğin (t=7,06; p<0,01) pozitif yönlü etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Sonuçlar turistlerin sağlıklı menü öğesi seçim davranışlarında tatil yörelerindeki yiyecekleri deneme arzuları doğrultusunda tepkisel (davranışsal isteklilik) karar verdiklerini göstermiştir. Bu çalışma, turistlerin sağlıklı beslenme davranışlarında etkili olan faktörleri araştırması anlamında ilk yapılan çalışma olması açısından önem arz etmektedir.