Sıçan modelinde L-karnitin ve spongostanın kıkırdak defekti üzerindeki iyileştirme etkileri


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUHAMMET UĞUR OK

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Rıfat Şahin

Eş Danışman: Mehmet Sabri Balık

Özet:

Amaç: Kıkırdak hasarları ve nihayetinde meydana gelen osteoartrit özellikle ileri yaşlarda sıklıkla meydana gelmektedir. Çalışmamızda anti-oksidan ve anti-inflamatuar etkinliği olan L-karnitin ve kollajen içeriği ile bilinen spongostanın, kıkırdak iyileşmesi üzerine etkilerini belirlemeyi amaçladık. 

Materyal ve Metod: Çalışmamızda 32 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. 4 ayrı grup oluşturuldu. Bu gruplar şunlardan oluşmaktaydı: Sağlıklı kontrol grubu, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulup tedavi verilmeyen grup, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine spongostan uygulanan grup ve kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine L-karnitin emdirilmiş spongostan uygulanan grup. Sıçanlar 6. haftada sakrifiye edilerek değerlendirme aşamasına geçildi. Bu aşamada gruplar arasında biyokimyasal ve histolojik olarak fark olup olmadığı araştırıldı. 

Bulgular: Grupları biyokimyasal olarak karşılaştırdığımızda L-karnitin emdirilmiş spongostan uygulanan grupta TBARS (Thiobarbituricacidreactivesubstances) seviyelerinin düştüğünü, antioksidan etki göstergesi olarak toplam tiyol miktarının ise arttığını gözlemledik. Grupları histopatolojik olarak karşılaştırdığımızda mankin skorlamasına göre L-karnitin emdirilmiş spongostan uygulanan grupta hasar skorlarının belirgin olarak düştüğü gözlemlendi. 

Sonuç: Biyokimyasal analizlerde, L-karnitin ve spongostan kıkırdak iyileşmesine antioksidan etki göstermektedir. Ayrıca histopatolojik olarak kıkırdak iyileşme sürecinin tüm aşamalarına olumlu etki gösterdiği belirlendi.