Çay işletmelerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği algılarının değerlendirilmesi

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SİNAN ÇOL

Danışman: Ali Sait Albayrak

Özet:

Bu çalışmada Çay İşletmelerinde çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği algıları incelenmiştir. Bu amaçla Çay İşletmelerinde çalışanlar arasından rassal olarak seçilen 154 çalışana güvenlik iklimi ile ilgili 40 ve 10 adet demografik sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Çalışmada öncelikle 40 değişkenli güvenlik iklimi uzayı kavramsal olarak anlamlı 6 boyutlu faktör uzayına indirgenmiştir. Daha sonra kavramsal olarak anlamlı 6 güvenlik iklimi alt boyutu ile demografik özellikler arasında ilişkiler Tek-Yönlü ANOVA analiz ile incelenmiştir. Bir sonraki aşamada ise kavramsal olarak anlamlı olan 6 boyutlu güvenlik ikliminin alt boyutları arasındaki ilişkiler doğrulayıcı faktör analizi incelenerek test edilmiştir. Son olarak ise, güvenlik ikliminin alt boyutlarından Destekleyici İş Ortamı (DO) ve Güvenlik Kurallarına Uyum ve Geribildirim (GK) alt boyutları ile diğer güvenlik ikliminin alt boyutları arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir.