Rize İli Pazar İlçesinde Çay (Camelia sinensis L.) Yetiştiricilik, Hasat ile Sonrası İşlemlerdeki Mevcut Durumun İncelenmesi

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Osman Zeki KULABER

Danışman: Mustafa Akbulut

Özet:

Tez çalışmasında hammaddenin yetiştiriciliğinden işlem aşamasına kadar gelinceye kadar karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması çay üretiminde kaliteyi arttıracaktır. Bu çalışma ile çay yetiştiriciliği, hasat ve hasatsonrası aşamalarda mevcut durumun incelenmesi amaçlanmıştır. Yetiştiricilik, hasat ve hasat sonrası aşamalar ile ilgili yaşanan sorunların çayın kalitesini etkilediği kabul edilmekle birlikte, bu aşamalarda mevcut durumun Pazar ilçesini temsil eden bir çay fabrikası ölçeğinde detaylı olarak ortaya konulduğu ilk çalışma olacaktır.