SAĞLIKLI KENTLER UYGULAMALARININ HUKUKSAL TEMELLERİ: TÜRKİYE MEVZUATI ÖRNEĞİ

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Emine Sancaktutan

Danışman: Burak Koçak

Özet:

Sağlıklı kent, kentsel yaşam koşulları ile sağlık arasındaki bağlantıya vurgu yapan kenttir. Bu nedenle sağlık kavramı kişilerin fiziksel sağlığının yanı sıra kent halkının ruhsal, sosyal, ekonomik ve siyasi sağlığını kapsamaktadır. Dünyada, Avrupa’da ve Türkiye’de sağlıklı kentler uygulamaları Sağlıklı Kentler Projesinin amacına uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Projeye üye olan kentler birbirleriyle işbirliği içerisinde projeyi daha fazla kente ulaştırmak için çalışmalar yapmaktadır. Türkiye’de sağlıklı, güvenli, sürdürülebilir kentler oluşturmak için bir araya gelen belediyeler Sağlıklı Kentler Birliği çatısı altında sağlıklı kent uygulamalarına yer vermektedir. Bu çalışmada Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmaları çerçevesinde sağlıklı kentler uygulamalarının gelişim süreci incelenmiştir. Ayrıca Türkiye’de sağlıklı kent kavramı ve sağlık-kent ilişkisi irdelenmiştir. Çalışmanın amacı sağlıklı kent göstergelerini Türkiye mevzuatı dahilinde açıklamaktır. Çalışmada, sağlıklı kent uygulamalarında hukuksal düzenin bireylere ve devlete sağlamış olduğu haklar ve yükümlülükler ortaya koyulmuştur. Sağlıklı kentler uygulamalarının mevzuatta nasıl bir yer bulduğu ya da eksikliklerin hangi konular üzerinde olduğu, doküman inceleme yöntemi kullanılarak ifade edilmiştir. Bu değerlendirmelere göre; mevzuatta sağlıklı kent göstergelerine, kentli haklarına, yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluklarına sıkça yer verilmiştir. Buna ek olarak sağlıklı kentler uygulamalarını kolaylaştıran birçok ifadenin mevzuatta yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır.