Bazı triazol türevi bileşiklerin pKa değerlerinin farklı çözücü ortamlarında termodinamik parametreler yardımı ile incelenmesi

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya (Dr), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Naciye ERDOĞAN

Danışman: Fatih İslamoğlu

Özet:

Bu çalışmada, 5 adet triazol türevi bileşiğin ( (1) 3-metil-4-fenilasetilamino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on, (2) 3-etil-4-fenilasetilamino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on, (3) 3-benzil-4-fenilasetilamino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on, (4) 3-p-metilbenzil-4-fenilasetilamino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on, (5) 3-p-klorobenzil-4-fenilasetilamino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on) pKa değerleri yarı-deneysel kuantum kimyasal metotları (PM7, PM6, PM6-DH2, RM1, PM3, AM1 ve MNDO) kullanarak 298 K' de 47 farklı çözücü ortamı içerisinde MOPAC 2016 bilgisayar programı ile hesaplandı. İlk etapta bu çalışmada, pKa hesaplamalarının en çok yapıldığı 47 farklı çözücünün termodinamik değerleri ((∆H (kal/mol), ∆S (kal/Kmol), ∆G (kal/mol) ve C (kal/Kmol)) hesaplanarak pKa çalışmaları için bir veri bankası oluşturuldu. Daha sonra bu veriler kullanılarak termodinamik döngü teorisine göre bu çalışmada seçilen 5 adet triazol türevi bileşiğin pKa değerleri 7 farklı yarı-deneysel kuantum kimyasal metotları kullanarak 298 K' de 47 farklı çözücü ortamı içerisinde MOPAC 2016 bilgisayar programı ile hesaplandı. Gaussian G09W paket programı kullanılarak IR frekans değerleri DFT-B3LYP ve HF-B3LYP metodlarının 6-311G (d,p) temel seti kullanılarak gaz fazında hesaplandı. Hesaplanan IR verilerinin tanımlanmasında Veda4f programı kullanıldı. Bunun yanında bu 5 bileşiğin bağ açıları, bağ uzunlukları, Mulliken yükleri, HOMO-LUMO enerjileri, dipol momentleri ve enerjileri aynı metodlar ve aynı setler kullanılarak hesaplandı ve tablolar halinde verildi.