Sibirya mersin balığı (Acipenser baerii ) naklinde balık refahının değişimi

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SONGÜL GENÇ

Danışman: İlker Zeki Kurtoğlu

Özet:

Bu çalışmada, 4+ yaşlı Sibirya mersin balığı (Acipenser baeri) bireylerinin farklı nakil şartlarına (su sıcaklığı, stok yoğunluğu, zaman) maruz bırakılarak, uygun nakil koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ortalama balık ağırlığı 980±50 g ve ortalama kondisyonları 0,47±0,05 olarak ölçülmüştür. Stok yoğunluğu, su sıcaklığı, zaman değişkenlerinin etkilerine bağlı olarak bazı kan parametreleri çalışılmıştır.

Çalışma sonunda, 100 ve 150 kg/m3 stok yoğunluklarında, toksik amonyak azotu ve nitrit azotu seviyelerinin ve 15°C su sıcaklığında 8inci saatten sonra ani artış olacağı, 16ıncı saatte kritik seviyelere (4,7 mg/l ulaşacağı belirlenmiştir. Bununla birlikte, 50 kg/m3 stok yoğunluğunda 20 saat 15±1 °C su sıcaklığında balık naklinin güvenle gerçekleştirilebileceği sonucuna varılmıştır. 17°C su sıcaklığında, su kalitesindeki bozulmasına bağlı olarak, 16ncı saatten itibaren Sibirya mersin balığı naklinin riskli olacağını ortaya koymaktadır.