YENİ MONO- VE DİHİDROKSAMİK ASİTLERİN VE METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya (Yl), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYŞE YAVUZ YILDIZ

Danışman: Fatih Yılmaz

Özet:

Bu çalışmada, parasetamol ve benzoilenüreden başlanarak parasetamolbütanohidroksamik asit, sodyum benzoilenüredibütanohidroksamat ve geçiş metal kompleksleri sentezlendi. Bileşiklerin spektroskopik, manyetik ve termik özellikleri ile bazı biyolojik aktiviteleri incelendi. Sentez bölümü iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada parasetamol ve benzoilenürenin bütanoetil esterleri, parasetamolbütanohidroksamik asit ve sodyum benzoilenüredibütanohidroksamata dönüştürüldü. İkinci aşamada ise metal tuzları ile ligantların sulu ortamdaki tepkimeleri ile metal kompleksleri hazırlandı. Ligantların ve komplekslerin yapıları, elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, Kütle spektroskopileri ve termik analiz çalışmalarıyla aydınlatıldı. Komplekslerin manyetik duyarlıkları ölçülerek spin manyetik momentleri hesaplandı. Çalışmalar sonucunda, metal:ligant oranı; parasetamolbütanohidroksamatın Ni ve Cd komplekslerinde 1:1, Cu ve Zn komplekslerinde ise 1:2, benzoilenüredibütanohidroksamatın bütün komplekslerinde 1:1 olduğu ve komplekslerin farklı sayılarda su molekülü içerdikleri bulundu.