Lomber disk hernisi cerrahisinde prone pozisyonda genel,spinal ve epidural anestezi uygulamalarında doku oksijenasyonunun değerlendirilmesi


Salih M. N., Kazancıoğlu L., Batçık Ş.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği 56. Ulusal Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2022, ss.420

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.420
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş / Amaç: Lomber disk hernisi(LDH) cerrahisi birçok klinikte genel anestezi(GA) altında uygulanmakla birlikte rejyonel anestezi yöntemleri de tercih edilmektedir. Bu yöntemler hastanın uyanık olması sebebiyle pozisyona bağlı gelişebilecek komplikasyonların daha az olması, hava yolu güvenliğinin daha iyi sağlanması, postoperatif derlenmenin daha konforlu ve ağrı,bulantı-kusmanın daha az olması nedeniyle kullanılabilmektedir. Mikrodolaşım yeterliliğinin korunması doku oksijenasyonu açısından önemlidir. Çalışmamızda LDH sebebiyle prone pozisyonda opere edilecek hastalarda genel, spinal ve epidural anestezinin (SA ve EA) doku oksijenasyonu üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü çalışmaya GA, SA ve EA altında, elektif LDH cerrahisi planlanan,18-65 yaş, ASA 1-3 risk grubunda olan hastalar alındı ve Grup GA, Grup SA ve Grup EA olarak 3 gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri ve intraoperatif bazal 0. ve 10.dk (supin), prone 15.dk,30.dk,45.dk,60.dk ve postoperatif kalp atım hızı,ortalama arter basıncı(OAB),periferik oksijen satürasyonu, vücut sıcaklığı, doku oksijen satürasyonu(StO2),doku hemoglobin indeksi(THI) kaydedildi.

Bulgular: 90 hastanın verileri analiz edildi.SA grubunda 45.dk OAB değeri EA grubuna göre anlamlı yüksek(p=0,001), StO2 değeri SA grubunda EA grubuna göre anlamlı düşük (p=0,001), THI değeri ise SA grubunda EA grubuna göre anlamlı düşük(p=0,031) bulunmuştur.GA grubunda 60.dk OAB değeri SA grubuna göre anlamlı düşük(p=0,001),THI ise GA grubunda SA grubuna göre anlamlı yüksek(p=0,001) bulunmuştur. EA grubunda 60.dk THI değerinin SA grubuna göre yüksek olması anlamlı bulunmuştur(p=0,001).SA grubunun vücut kitle indeksi(VKİ) EA grubuna göre anlamlı yüksek(p=0,026)bulunmuştur.

Tartışma / Sonuç: LDH cerrahisinde GA uyguladığımız hastaların daha hipotansif olmasına rağmen doku oksijenasyonu SA ve EA grubuna göre daha yüksek bulundu.GA uygulamaları prone pozisyonunda doku oksijenasyonunu iyileştirebilir; SA ve EA uygulanan hastalarda doku oksijenasyonu daha yüksek olduğu için EA tercih edilebilir. Obez hastalarda da doku oksijenasyonunu iyileştirdiği için EA uygulanabilir.

Anahtar Kelimeler: Doku Oksijen Saturasyonu, Genel Anestezi, Spinal Anestezi, Epidural Anestezi, Lomber Disk Hernisi