6 Şubat 2023 Depremi Sürecinde Hollanda-Türkiye Dayanışması

Bilir A. (Editör), Güngör V. (Editör)

Türkevi Yayınları, Amsterdam, 2024

• Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Türkevi Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Amsterdam

Bu çalışma, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve on ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrasında Hollanda’nın ve Hollanda da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik yardımlarını incelemektedir. Bu bağlamda yardım faaliyetlerinin çeşitli boyutlarının gösterilmesi ve aktörlerinin sürece dair katkılarının belirlenmesi amacıyla; Hollanda Diyanet Vakfı (HDV), Hollanda İnsani Yardım Vakfı (İHH), Türk Girişimciler Derneği (Tover), Hollanda İşadamları Derneği (HOTİAD), Kümbet Vakfı, Hollanda Uluslararası Demokratlar Birliği (UID), BM Sigorta ve Azerbaycan Türk Kültür Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile mülakatlar yapılmıştır. Bu mülakatlar temel olarak yardımlaşma faaliyetlerine katılan sivil toplum kuruluşlarının bu süreç boyunca yaşadıkları çeşitli deneyim biçimlerine ve karşılaştıkları sorunlara odaklanmaktadır. Bu doğrultuda ilgili kuruluşlarla gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda elde edilen veriler, tematik yaklaşım metodu ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak gerçekleştirilen analiz neticesinde Hollanda’da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının deprem felaketinde etkin bir rol oynadıkları görülmüş ancak bu süreç boyunca kuruluşların çeşitli sosyal, siyasal ve dini nedenlerden dolayı ortak paydada buluşma konusunda zorluk yaşadıkları da tespit edilmiş ve çeşitli çözüm önerileri geliştirilmiştir.

This study examines the aid provided to Türkiye by Dutch and Turkish non-governmental organisations operating in the Netherlands after the earthquake disaster that occurred on 6 February 2023, centred in Kahramanmaraş and affecting ten provinces. In this context, interviews were conducted with civil society organisations such as the Dutch Religious Foundation (HDV), the Dutch Humanitarian Aid Foundation (IHH), the Turkish Entrepreneurs Association (Tover), The Dutch Businessmen Association (HOTİAD), the Kümbet Foundation, the Dutch Union of International Democrats (UID), BM Sigorta and the Azerbaijan Turkish Cultural Association, in order to show the different dimensions of the aid activities and to determine the contributions of the actors to the process. These interviews focus mainly on the different experiences of NGOs involved in mutual aid activities and the problems they encounter in this process. In this regard, the data obtained as a result of the interviews conducted with the relevant organisations were analysed using the method of thematic approach. As a result of the analysis, it was found that Turkish NGOs operating in the Netherlands played an active role in responding to the earthquake disaster, but during this process it was also found that the organisations had difficulties in finding common ground due to various social, political and religious reasons, and different solutions were developed.