Pelvic Tuberculosis with Pyometra in a post-menopausal woman.

BALIK G., METE URAL Ü., BAYOĞLU TEKİN Y., kağıtçı m., GÜÇER H., GUVEN E. S. G.

EGE TIP DERGİSİ, cilt.53, sa.1, ss.53-58, 2014 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Vaka Takdimi
  • Cilt numarası: 53 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2014
  • Dergi Adı: EGE TIP DERGİSİ
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

A 63-years-old postmenopausal woman was admitted to the gynecology clinic with vaginal discharge, abdominal pain, and pyrexia. Ultrasonography revealed evidence of pyometra. Serum CA-125 and CA 19-9 levels were elevated. Endometrial biopsy revealed no malignant cells or acid-fast bacilli. We performed total hysterectomy with bilateral salpingo-oophorectomy. Histological examination revealed caseous granulomatous inflammation. The diagnosis of genital tuberculosis was made and antituberculosis treatment was initiated. Here, we present a pelvic tuberculosis with pyometra in a post-menopausal women with elevated CA 125 and CA 19 9 levels.

63 yaşında, postmenopozal kadın hasta vajinal akıntı, karın ağrısı ve ateş şikayetiyle jinekoloji polikliniğine başvurdu. Ultrasonografide pyometri tespit edildi. Serum CA-125 ve CA 19-9 düzeyleri yüksekti. Endometrial biyopside malignite ve aside dirençli basil saptanmadı. Bilateral salpingo-ooferektomi ve total histerektomi yapıldı. Histolojik incelemede kazeöz granülomatöz inflamasyon saptandı. Genital tüberküloz tanısı koyuldu ve antitüberküloz tedavi başlandı. Burada, postmenopozal bir hastada yüksek CA 125 ile CA 19 9 seviyeleri ve pyometri ile prezente olan pelvik tüberküloz vakası sunulmaktadır.