VASKÜLER VE ÜRİNER SİSTEMLERDE OLUŞAN KALSİFİYE YAPILARIN KRİYOTERAPİ İLE FRAGMENTE EDİLMESİ İÇİN ÇOK KATMANLI GAZ TAŞIYICI SİSTEMİ ((Yeni bir katater türü ve tedavi modeli)


Şatıroğlu Ö. (Yürütücü), Nevruzoğlu V., Mercantepe T., Tümkaya L.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2022
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2023

Proje Özeti

1.Geliştirmesini planladığımız kriyokateter prototipi  vasküler sistemlerde oluşan kalsifiye yapıların kriyoterapi ile fragmente edilmesine uygun, ısı iletkenliği düşük, çok katmanlı gaz taşıyıcı sistem ile ilgilidir. Bu amaçla gaz taşıyıcı sistemli kateterin 2 adet prototipin oluşturulması planlanmaktadır. Çok katmanlı gaz taşıyıcı sistem şu yapılarda oluşmakta; gaz taşıyıcı iç kateter (1), iç kateter (1) yüzeyi üzerine spiral şeklinde sarılmış özel  madde içerikli (2), özel madde içerikli madde (2) yüzeyine kaplanmış serisin jel katmanı (3), polimer temelli antibakteriyel kılıf kateter (4) ve gaz girişi (5) içermektedir.

2. Sanayide oluşturulan kriyokatater prototipin Deney hayvanlarında deneyler yapılarak denenmesi planlanlanacaktır. Kriyokataterin deney hayvanlarında (domuzlarda) invivo deneylerinde kriyokataer prototipi ile kriyoterapi-kriyoablasyon yapılan bölgelerde (aterosklerotik darlık-plak alanlarında, plak-kalsifik yapı fragmantasyonunun histolojik olarak gösterilmesi, Kriyokatater prototipinin deney hayvanlarında (domuzlarda) invivo deney aşamasında, anjiyografi ve ablasyon işlemleri sürecinde, komplikasyon, risk değerlendirmede (damar yaralanması, kanama, tromboz, rüptür vb), durumların istenilen standartlarda olması (Bu risklerin %10 un altında saptanması). Oluşturulmuş prototipin deney hayvanlarında, etkinlik, güvenlik testleri ve denemelerin yapılması

 

  Buluşa konu çok katmanlı gaz taşıyıcı sistemde, düşük ısıl iletkenliğe sahip olmasını özel içerikli madde (2) sağlamaktadır. Çalışmamızda soğuğun şok etkisi ile (kriyoterapi uygulanarak) vasküler ve üriner kaynaklı kalsifiye yapıların fragmantasyonu sağlanmaktadır. Ayrıca kriyoterapi kataterlerin iki farklı alanda da faydalı etkilerini de bu çalışmalarımızda ve ürün oluşturmasında göstermiş olduk; 1. Koroner kalsifik, total zorlu lezyonlarda, anjiyoplasti ve stent tedavilerinde kullanılabileceği, buna göre dizayn edilmiş kriyo kataterler kullanılabileceği, bu lezyonlardaki etkilerini de ayrıca çalışmamızda, araştırmalarımızda faydalı etkisini gösterdik. 2. Yeni bir af kriyoablasyon katateri geliştirme; Günümüzde atrial fibrilasyonun ablasyon tedavisinde kullanılan  Kriyoablasyon katateri, boyutu ,çapları daha büyüktür. Bu alanda geliştirdiğimiz prototipini oluşturacağımız kataterin boyutları daha küçük ve komplikasyon oranları daha az olması planlanmıştır.

Böylece klinik alanda yeni tedavi seçeneği oluşturacak kriyokatater modelleri tedavide yeni sayfalar açacaktır. Bununla beraber yöntemimizde ürünümüzün kullanımının sağladığı avantajla diğer kriyoterapi çalışmalarından oldukça farklı olarak tekrarlı soğuk şok uygulama temelli olacaktır.